PROJECTS
ST GILES CIRCUS, LONDON

Client: Consolidated Developments

Architect: ORMS

Development Area: 25,000m2

Status: On Site

Engineering Disciplines: Structural, Civil, Geotechnical


The St Giles Circus project, designed with ORMS, involves the redevelopment of a central London site adjacent to Tottenham Court Road Station. The development includes leisure, retail, commercial, boutique hotel and residential accomodation facilities. The NOW building incorporates an immersive multi media urban gallery, hung from two storey steel trusses cantilevered over Tottenham Court Road Station, as well as a 800 person live music and events basement venue, built 6m’s above Crossrail.

Engenuiti has worked closely with the architects and constructors to ensure that sequencing of the works and requirements for temporary stability of the retained facade and 4 listed buildings that are on the site adjacent to the new basement structure are accounted for within the structural frame design. This allows the working site to be as unrestricted as possible thus reducing the construction programme and helping to control the safety aspects of construction.

We provided structural, civil and geotechnical engineering services. Significant engineering challenges have been addressed with respect to the construction of the deep basement over the new Crossrail railway tunnel and also with the construction of deep foundations next to existing London Underground tunnels. The innovative design of the foundations and basement has maximised the value brought to the client within this constrained site.

Engenuiti liaised with various bodies, including Camden Council and Thames Water, to agree a levels strategy around the site that would tie into the public realm and agree the drainage outfalls to and abandonment of public sewers around the site. The project is currently on site.