PROJECTS
NEW ADDINGTON LEISURE CENTRE, CROYDON

Client: Willmott Dixon

Architect: GT3 Architects

 

Designed with GT3 Architects, the New Addington Leisure Centre will provide a new social heart for the New Addington community.  The new facilities have been designed in accordance with the sporting guidance from Sport England and include a 25m six lane swimming pool; learner pool; pool spectator seating for 30 people; wet changing village; four court sports hall; sports hall viewing gallery; dry changing facilities; community hall; fitness suite and 3 studios; crèche facilities and café.

The swimming pool will be constructed in in-situ reinforced concrete with a tiled finish. In this solution, crack control in the concrete is managed through reinforcement scheduling and the addition of a crystalline ‘self-healing’ waterproofing additive such as Xypex. 

The first and second floor slabs are proposed as composite steel and concrete framing supported on steel columns. A regular column grid is required for structural efficiency to the main amenities areas central to the building, with two larger span areas to achieve the required column free spaces; approximately 13m spans above the learner pool and multi-functional space and approximately 21m spans above the community halls and fitness suite areas.

The foul water drainage strategy proposed for the site will collect wastewater from the development and discharge it via gravity, where possible, to the public network running along the south east edge of the building. This strategy will take into account the loading from the building occupancy and additional loading required for the operation of the pool.