PROJECTS
COWAN COURT AT CHURCHILL COLLEGE

Client: Churchill College \ B&K Structures

Architect: 6a Architects

Status: Completed

Engineering Discipline: Advanced Timber Engineers

 

6a architects designed the new sustainable, 60 bedroom halls of residence for Churchill College, Cambridge. Located adjacent to the main college and set within a conservation area, Cowan Court comprises three storeys of student bedrooms and a community room arranged around a square landscaped inner courtyard. 

The new building structure incorporates exposed glulam beams and columns that support a cross laminated timber (CLT) and ply wood floor deck. Lateral strength is added to the structure, through a combination of concrete shear walls around the stairs and the lift core and cross laminated timber stability walls.  Recycled timber cladding allows the building to blend in with its rural surroundings with large windows that fit in with the original College architecture producing views over the playing fields.

The building was designed to both reflect Churchill College’s environmental strategy by minimising the carbon footprint of the structure throughout its lifecycle, and provide a much needed student accommodation and study environment.

Engenuiti provided advanced timber engineering working closely with the architects and B&K Structures.

 

Photography credits: Johan Dehlin and David Grandorge

ST GILES CIRCUS SITE VISIT
PRACTICE / NEWS
15 Nov 2017